DK Sonar

Dykklubben Sonar

Tustna 2014

| 0 comments

Så var man på väg. Efter ett idogt packande fick jag lift med klubbens senaste medlem till Arlanda. Specialbagage checkades in och ett lugn la sig när jag klev in på Arlanda. Äntligen på väg. Har sett fram emot att resa till Tustna i två år.

Flyget till Oslo förlöpte utan problem och efter att ha tagit mitt bagage genom tullen och åter checkat in det till Kristiansund sitter jag och väntar på på Magnus från Helsingborg. Han har varit i Tustna flera gånger och har sagt att jag kommer få mitt livs dykupplevelse. Ser fram emot det!!

Kolla gärna länken till Dykeriet

Framme på Tustna efter en lång resdag. Det är en häftig plats helt klart. Det första som mötte oss var fyra glada dykare som rensade fisk: marulk, torsk, hälleflundra, rödspätta och pilgrimsmusslor. Life is good!

  
God morgon! Kl 7 väcks jag av Magnus alarm. Troligen en påminnelse från förra arbetsveckan. På något sätt känns det där redan avlägset. Ett lugn kommer över mig så fort jag kommer till sådana platser där tiden inte spelar någon roll. Det måste vara den bästa platsen för avkoppling för oss konsulter där allting räknas i tid. I går kväll satt jag uppe och snackade med personalen till midnatt. Ett himla trevligt gäng som har känt varandra i sådär tjugo år och åkt hit på hösten tillsammans mer eller mindre varje år.

Boendet är enkelt. Jag ligger överst i en liten våningssäng i ett litet rum på bottenvåningen i huset. Jag tänkte precis att det var tur att Magnus inte snarkade så satte han igång. Det är snart dags för frukost. Idag serveras den kl 9 i stället för kl 8 då de flesta anlände sent i går kväll efter 12-15 timmars körning. Men man ska tydligen ta det lugnt på vägarna i Norge. En av kockarna blev tagen på vägen hit. Det blev fem månader utan körkort och 15.000 kr i böter. Det räcker ju till en veckas livaboard i Egypten…
Första dyket på veckan blev i Fiskfrysen på andra sidan fjorden. 29 meter med en fin vägg och dropp till 70 meter. Ett avvägningsdyk med ytterligare 2 kg bly för att komma ner. Min nya dator levererade men låg och varna på 18 m djup efter mitt förra dyk i Lysekil. Teknik ska väl strula lite men i övrigt ett härligt dyk och en bra start på veckan. Solen skiner och det är 25 grader i luften. Lunch utan tröja består av nyponsoppa med chili och skorpor med ost.

IMG_7369-0.JPG
Efter lunchen hann vi med två dyk till bland annat på Kamelen som erbjöd väldigt fin sikt och mycket fisk.
Till middag fick vi ugnsbakad makrill red curry med goda tillbehör. Det satt riktigt bra efter dagens dyk.
I stället för att ta ett nattdyk gick jag på svamptur i bergen. Det har varit torrt här så tillgången var inte fantastisk och det som fanns var rätt torrt och smått men jag fick i alla fall ihop en kasse och en fin vandring.
Avslutningsvis fick jag och Viktor en tur med båten för att fånga lite fisk men utan lycka…

Måndagen i sammandrag:
Blomkålskoraller på Mohikanen på 36 meter, lunch i solen på Solskeinsöya, sen stora Marulkar på Autobahn, jaktdyk på Stora Jaktplatsen med pilgrimsmusslor, middag bestående av förrätt pilgrimssushi med syltade kantareller och huvudrätt ugnsbakad rödspättafilé med rotfrukter och skaldjursås. Som avslutning blev det mitt första nattdyk på 14 år. Sen tack o godnatt…

Tisdagens första dyk tillbringades på Torsk på Braveheart med fantastisk sikt på 30 meter. Tre Grillkorvar till lunch på klipporna för att sedan dyka på Tre Korvar. Platsen hade en fin vägg och sedan en sandgata full av pilgrimsmusslor och plattfisk. Jag såg min första marulk innan någon hann kniva ner den. Otroligt mäktigt djur som taget från djupet. Till middag fick vi nygrillade pilgrimsmusslor Thai style. Efter maten stack jag och Magnus ut på ett nattdyk på husrevet och bort till mittersta bropelaren. Det fanns gott om Dödmanshand på betongen och en hel del fisk, krabbor och sjöstjärnor runt omkring.

  
Tiden går fort när man har roligt och det är redan onsdag. Morgonen erbjöd bättre väder än gårdagen och vi satte kurs inåt fjorden för första gången. Första anhalten var Connys Häng. Namnen kommer oftast från någon händelse för ett stort antal pr sedan så man får ha lite överseende med det. Lite KFIB varning. Platsen erbjöd ett fint väggdyk med ett överhäng på 32 meter. På platsen fann vi en liten kungskrabba och ett stort antal små spindelkrabbor. Jag har nu fått lite mer rutin på torrdräktsdyken och avvägningen fungerar bra. Det är fortfarande lite svårigheter att få ut luften och det drar lite uppåt i benen kring 20 meter. Ett annat problem är att våtdräkten har gått upp lite vid skon. Inte ok efter ett tjugotal dyk. Även en handske börjar ge sig. Det får bli lite mer kvalitetsprylar framöver…
Vi fick en ordentlig lunch bestående av gulasch på klipporna i solen och en välbehövlig vila. Det andra dyket var på Ärtblajan ( nån kräktes ärtsoppa efter dyket). Vi fortsatte vår jakt på pilgrimsmusslor och fann massor av plattfisk och en stor vacker blåskimrande hummer. Hade varit gott om det var lagligt att ta upp.
Väl hemma rensade vi 120 pilgrimsmusslor före eftermiddagsdyket på Mattis bälte. Jag dök med Örebrokillarna Tomas och Erik och fick se en stor vacker vit anemon med tillhörande räkor. Det fanns även en hel del skaldjur i klippskrevorna och en stor vacker torsk simmade med oss en bit på djupet. Lagom till hemkomsten bjöds det på tacobuffé och trevligt sällskap från orten.

Torsdag passerade i samma goda anda som övriga dagar. Jag och Magnus fick två fina dyk på förmiddagen med en paus för traditionsenlig ärtsoppa till lunch. På eftermiddagen hände jag med de tre örebroarna Erik, Marcus och Tomas till Fiskfrysen. Ett klent försök till att fånga en torsk gick snett. Men vi fick ugnsbakad torsk, hälleflundra och marulk med cous cous till middag. Som förrätt bjöds det återigen på sushi av pilgrimsmusslor med syltade kantareller. Riktigt gott såklart! Disken tog jag då jag förlorade kvällens tärningsspel efter en spännande final.

  
Veckan har gått fantastiskt fort och det är redan fredag kväll. Vi har återigen dykt på Mohikanen och sett de vackra blomkålskorallerna. En avkopplande lunch på Storöya och en ny dykplats som heter Rainman fick avsluta veckans dykning. 18 dyk på 6 dagar är jag klart nöjd med. Nu är det avslutningsfest med grillad marulkfilé till middag med en red curry soup och halstrade pilgrimsmusslor. Maten har varit genomgående god men en liten kritik kan riktas på storleken på lunchen. Dykare är hungriga typer och behöver fyllas med mer mat och mindre skorpor :-)
Vid prisutdelningen korades årets dasslock till Vetlandagänget, Tomas fick den gyllene diskborsten efter en hemsk massa disk i onsdags efter tacokvällen. Stefan fick stora ljustret efter sin fina torsk och jag fick lilla ljustret för att jag misslyckats med att fånga fisk trots flertalet försök.

  
Idag lördag så åkte alla hem utom jag som har mitt flyg i morgon. Jag har gått på tur upp för Skarven under dagen. Skönt att klättra i berg i fem timmar efter sex dagars dykning. Det har städats för ett nytt gäng som ska komma vid 22. Nu är det lugnt efter Viktors variant av Carbonara och diskförlust. Snart ska jag få vara med om ytterligare en tradition i form av att slänga sten från bron. Störst plask vinner!

  
Söndag eftermiddag och jag sitter på Kvarnbergets flygplats i Kristiansund och tänker tillbaka på en bra vecka. Personalen ska såklart ha ett extra tack för god service och trevligt uppförande. Tack Kenth, Kim kusin, Kim Jr, Viktor, Conny och Jakob. Ni har gjort en grym insats och fått oss alla att trivas. Dykningen har varit riktigt bra och motsvarat de förväntningar jag haft på Norge. Jag hoppas att jag kan åka tillbaka någon dag med fler medlemmar från DK Sonar. Jag har en ofångad fisk att ta hand om…

  
IMG_7368.JPG

IMG_7375.JPG

IMG_7370.JPG

IMG_7373.JPG

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*