DK Sonar

Dykklubben Sonar

Tustna 2015

| 0 comments

Så var man äntligen här igen då. 1000 km körning på 12 timmar och 30 minuter inklusive några korta bensträckare, tankning med två varmkorv (för en tia), 25 minuters powernap och en 10 minuters väntan på färjan. Skönt! Känns inte som ett helt år sedan jag var här när man kliver ur bilen och får en välkomnade kram av Kenth, Jacob, Conny och Magnus. 

Det är bara fyra dykare i år och fyra i personalen så det kommer bli mycket service och gamla anekdoter. 

Som vanligt är man rookien i gänget. Annika, Jörgen och Magnus har väl en 500+ dyk i kroppen och själv kommer jag passera det för mig magiska 100 strecket. 

Vi fick en fantastisk middag med bruscetta och en gudomlig fisksoppa med torsk, rödspätta och pilgrimsmusslor. 

    

Nu blir det tack och godnatt… 

Söndag

Sovmorgon och frukost kl 9 med gröt, kaffe, ägg och leverpastejsmörgås. En lugn start och sen ett första uppfräschningsdyk i Fiskfrysen. Inte någon fantastisk sikt och bara 8 grader i vattnet men all utrustning gjorde det den skulle. Nästan i alla fall då min nylagade dräkt pajade i lagningen efter ett dyk. Nu hoppas jag bara att den håller under veckan så ska jag reklamera jobbet när jag kommer hem. 

Lunchen bestod av nyponsoppa spetsad med ingefära denna gång och knäckebröd med ost serverades vid huset mellan dyken. 

Eftermiddagsdyket vid Märket började med en icke helt åtdragen dragkedja i torrdräkten så det blev en rejäl överraskning och ett rätt svalt andra dyk. Vi fick nog ihop 30 pilgrimsmusslor jag och Magnus och Jacob och Kenth plockade varsin fin marulk. Det var med andra ord inget dåligt dyk trots den blöta upplevelsen. Dykplatsen döptes efter fadäsen om till Anders Kedja…

  
Jaktlyckan blev total när vi efter dyket tog en sväng över sundet för att plocka kantareller som marineras i en 1-2-3 lag till våra pilgrimsmusslor.

  
Det är en vacker och solig kväll och vi väntar bara på två jaktdykares återkomst innan vi får njuta av Connys härliga makrillar. 

   
   

Måndag

Det är svårt att beskriva det här stället med ord. Det räcker inte till och bilderna gör inte verklighet rättvisa. Det är höga fjäll som sträcker sig fram till en karg ytterskärgård med små sjöbodar i skyddade vikar på de små öarna. Här ute är det tyst men ibland bryts tystnaden av en mås som skriker eller en våg som försiktigt smeker den lena stenhällen. Vi såg en havsörn på vägen ut till första dyket idag. Den seglade försiktigt några meter över vattenytan och gled utan ansträngning upp över en ö och försvann. Vattnet är så klart att man med lätthet urskiljer minsta sten på botten när man ska förtöja båten för lunch. Sjöbodarna vittnar om tuffare väder med trasiga rutor, sneda bräder och upppallrad grund. Alla äldre bodar har lappats och lagats och saknar i de allra flesta fall färg och form men är i sitt vindpinade jag otroligt vackra att se på. 

   
 Under ytan öppnar sig en helt annan värld. Vi dyker på platser som från ytan inte syns mer än en prick eller ett grund. Vi sjuker sakta ner i djupet och når en sluttande botten som sedan fortsätter till 40, 75 eller 160 meter. Sikt, ström och topografi varierar mellan dykplatserna men det ligger kring 10 grader i vattnet. Här nere finns det gott om fisk, både stora stim av småfisk och stora fina ätbara exemplar. Marulk, rödspätta, ål, kattfisk, hälleflundra och sjurygg är bara några exempel. Pilgrimsmusslor är det gott om. På första dyket fick vi ihop minst 50 stycken så kassen blev för tung att simma med.  Kalle hjälpte till och skickade upp den med en lyftboj. 

  
Den totala friden infinner sig när man ligger på klipporna efter lunchen. Kvävet lämnar kroppen och följs åt av en skön trötthet i kroppen. Mätta och belåtna ligger vi på klipporna och suger i oss solen i väntan på nästa dyk. 

  
Andra dykplatsen blev Autobahn som troligen fått sitt namn av strömmarna som går här. Jag och Magnus hade bestämmt oss för att fånga något djur denna gång och tog med oss varsitt ljuster under dyket. Det blev ett härligt dyk och jag fick min första fångst. En marulk och en bergstunga på samma dyk. Äntligen fick jag visa mina färdigheter med ljuster. En härlig känsla även om det känns synd på ett sådant fint djur. Det känns resan bättre när jag tänker på Jur gott det ska bli att äta upp fångsten. 

   
 Vi återvände hemåt för att ta en paus och plocka upp de tre krabbtinorna vi lade ut igår. Det blev en fin fångst så i morgon vankas det kokt krabba till middag. Ett kortare ytintervall senare så hängde jag på Jörgen och Annika på ett jaktdyk vid lilla jaktplatsen.  Vi fann några fina rödspättor men mina jaktfördigheter får nog klassas som hellre liten än ingen alls

Maten som serveras är en crossover av enkel och fantasifull men Conny och Jacob lyckas alltid prestera något fantastiskt med dessa underbara råvaror. Mina Omega 3 nivåer går i taket mot min normala köttdiet men det är sällan man får möjlighet att äta så fin och färsk fisk. Marulkfilén på Högorgshallen ligger väl på minst 400 kr/kg och här finns ett överflöd för vårt husbehov. 

   
   
För att kicka in dykveckan ordentligt så tog jag Magnus och Conny ett nattdyk på Smedsudden. Det var inte kolsvart vid niotiden när vi tog båten ut men på 30 meter är man glad att man köpte en rejäl lampa förra året. Det var ett fantastisk fint dyk och vi fick bekanta oss med en rejäl kattfiskt på dryga metern. Riktigt häftig fisk och man vill inte komma för nära de käkarna!

   
 Tisdag

Kockarna förgyllde vår frukost med bacon och ägg idag. Det är lite VIP behandling nu när det bara är fyra dykare så det är bara att tacka och ta emot. 

Första dyket var på Tre korvar som ligger runt ett par små öar ute i farleden. Det är lite utsatt så trots att vi har fint väder så är det lite guppigt när man hoppar i vattnet. Vi gick ner rätt snabbt för att inte dras med i strömmen och följde klippkanten ner till 30 meter. Där nere hittade vi en fin Bergtunga som föll för mitt ljuster. Det är inte så lätt att spetsa en fisk som sitter på en sten så Magnus fick hjälpa till med kniven för att minska dess lidande. Resten av dyket fick vi glida med strömmen försiktigt upp mot säkerhetsstoppet. Några pilisar hamnade i benfickorna av bara farten. 

  
Till lunchen jade kockarna förberett kycklingfilé som grillades på klipporna och serverades som wrap med härliga asiatiska tillbehör väl värt att prova. Kropparna tömdes på kväve under det nästan tre timmar långa ytintervallet innan vi åter dök ner i Avgrunden. Dykplatsen ligger på samma ställe som vi åt lunchen på. Jag firade mitt hundrade dyk på en magiskt vacker plats på 36 meter där det finns tre stora stenblock med stora sillstim runt omkring och en väldigt fräck vägg som man kan glida förbi i en stillsam ström tillsammans med stora torskar och plattfiskar på små hyllavsatser. 

   
    
 

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*