DK Sonar

Dykklubben Sonar

Diving gear

Här listar vi den utrustning som vi själva valt. Det är lite av en djungel där ute så vi ska försöka ge lite tips på vägen om du är ute efter egna grejer. Kommentera gärna och ge tips på utrustning som ni gillar eller ogillar.

Anders

Efter att ha hyrt utrustning under flera år har jag nyligen bestämt mig för att kitta upp mig på egna grejer. Jag har alltid gillat Mares, så mycket av utrustningen kommer därifrån. Vid dykning i kalla vatten har många dykare jag träffat använt Ursuittorrdräkt. Jag provade den och tycker den haller god kvalitet och har praktiska funktioner med fast huva, frontplacerad dragkedja, slitstarkt material och D-ringar i benfickorna.

Torrdräkt

Heavy Light Cordura RedQ – Snygg röd dräkt som inte skäms för sig. Dräkten är tillverkad av mycket tåligt Cordura trelaminatstyg. Trots slitstyrkan är dräktens ergonomi av toppklass. Dräkten är försedd med hängslen och dragkedjor på brösten vilket gör den lätt att ta på och hantera vid riggning av utrustning. En fast huva håller huvudet varmt även i kalla vatten.

Underställ

X-Tex Heavy Finnfill 1,97 Clo – Matchande underställ till torrdräkten. Understället är tillverkat i ett tekniskt material som andas, är elastiskt och vattentätt. Materialet består av fyra lager, med Finnfill-fiber som värmeisolering. Vattentätt X-Tex membran, som ventilerar, är mellanliggande skikt. Yttertyget är elastisk trikå med glatt yta och innertyget är skön och behaglig fleece. Heavy-modellen är designad för användning i mycket kalla förhållanden.  Jag får för mig att det kan bli lite varmt i dräkten under sensommardyken, men återkommer med kommentarer när jag testat understället.

BCD

Mares Hybrid MRS Plus – Tack vare funktioner som en helt löstagbar sele och luftblåsa, sömlösa axelband och speciell vaddering runt ryggplattans vingar, erhålls en enastående maximering av komfort, passform, stabilitet och lyftkapacitet. En väligt smidig väst som ger en bra balans i vattnet. Den är lättpackad med sin hopfällabara ryggplatta.

Regulator

Mares Abyss 52 – En ny regulator utvecklad från Abyss 22. Snyggt förstasteg med sex utgångar. Försedd med dubbla DFC system för Mares Abyss andrasteg och Abyss Octopus.

Dator

Har en Suunto D6 sedan ett par år tillbaka. Den funkar riktigt bra under ytan och är liten och smidig så man kan ha den som klocka på dykresorna. Dock kan det vara lite svårt att läsa av displayen i vatten med dålig sikt på grund av storleken. 

På senare år har Suunton fått sällskap av en Mares Icon 4.0 Black Edition med gasintegration vilket är riktigt smutt att ha.  Det är smidigt med en uppladdningsbar dator som samtidigt ger en väldigt bra bild av dyken. 

  

Mask

Mares X-vison Liquid skin – Endast det bästa är gott nog. En grym mask med oslagbar komfort (för män med lite större nos!). Masken har en kombination av två olika silikon vilket ger en både mjukare och mer elastisk mask.

Inför senaste dykresan har en Hollis M1 införskaffats för att ha som backup till min ordinarie mask. Kanske blir det en ny favorit?

  

Snorkel

Mares Ergo Dry - Snorkel som är lätt att ta med och packa i BCD:n. En böjlig nedre del ger komfort under dyket och ökar rörligheten vid snorkling.

Fenor

Jag har två olika. En helfotsfena för varma vatten och en hälremsfena till dyk i Norden.

Mares Avanti Superchannel – Hälremsfena med två traditionella laterala kanaler och en stor central Superchannel ger utmärkt drivkraft samtidigt som den bibehåller hög effektivitet och minimerar bentrötthet.

Mares Avanti Quattro – Helfotsfena med 45 cm blad. Det ger ett otroligt driv vid både dykning och fridykning. Fenan ger extra kraft och förlänger dyktiden.

Kniv

Aquatronix Titan – En lätt och smidig kniv som inte rostar. Bra att ta med på resan och kan fästas på benet eller västen.

Lampa

I Nordiska vatten är det väldigt trevligt med en bra lampa och särskilt om man vill köra några nattdyk. Jag fick begränsa mig för att kunna få med lampan på flyget till ett mindre batteri men som ändå ger tillräcklig batteritid och effekt. Valet föll på Northern Light 15 W LED på 1250 Lumen. 

  
Min backuplampa Underwater Kinetics SL3 – Liten smidig dyklampa med hög intensitets LED. 98  lumen och 30 timmars batteritid på tre stycken LR14 batterier.

Kamera

SeaLife DC1200 Elite  - En liten smidig kamera med 12 megapixel och en bra blixt. Ger hyfsade bilder i jpg men tyvärr inget raw-format. Batteritiden är kort så dubbla batterier krävs för att klara en dykdag. Det känns som en bra instegskamera men för förstklassiga bilder rekommenderas att köpa ett riktigt undervattenshus till en vettigare kamera, t.ex. Canon PowerShot G1 X med ett hus från Ikelite.

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*